Latest Movie :

EKÜMENOPOLİS: UCU OLMAYAN ŞEHİR BELGESEL FİLM İZLE YERLİ YAPIM


EKÜMENOPOLİS UCU OLMAYAN ŞEHİR

EKÜMENOPOLİS 2012



PUANI: 7,9/10

YöNETMEN İmre azem
 YaPıM 2011 Türkiye-almanya 
SÜRE 88 dk.
DaĞıTıM M3 (Kibrit Film)

Belgesel bir miktar gecikmeli gösterilse de, İstanbul’daki kimimeseleleri uzmanlar eşliğinde ele alıyor.








EKÜMENOPOLİS: UCU  OLMAYAN  ŞEHİR BELGESEL FİLM

Bugün istanbul ile anadolu’daki Diğer 80 kent arasındaki ekonomik uçurum giderek açılıyor. Mevcut hükümetin politikalarıyla İstanbul iyiden iyiye cazibe merkezi haline getirilirken, geriye kalan 80 ile aynı hızla yatırım gitmiyor. Kısacası İstanbul göç için bugün dünden bile çekici bir konumda. İmre Azem’in SİYAD’dan ödüllü belgeseli “Ekümenopolis”, İstanbul’un nasıl plansız programsız ‘büyüdüğünün’ (daha doğrusu ‘büyütüldüğünün’) kapsamlı bir fotoğrafını çekiyor. İnşaat ve otomotive endeksli ekonomimizin adım adım İstanbul’u nasıl içinden çıkılmaz bir curcunaya sürüklediğini altı yaşında bir çocuğun anlayabileceği sarihlikte tasvir ediyor.

EKÜMENOPOLİS 

Belgeselleri sıkıcılıktan kurtarmada Amerikalıların üstüne yoktur. “Ekümenopolis” de ele aldığı konuyu anlatımını renklendirerek sunuyor. Bu noktada araya giren animasyon görüntüler hem ilgili konuyu aktarmakta işlevsel duruyor hem de üslubu rutinin dışına çıkarıyor. Film bir miktar gecikmeli gösterilse de, İstanbul’da hâlâ gündemdeki kimi meseleleri uzman görüşler eşliğinde ele alıyor. İnşa edilmesinde başbakanın Nuh deyip peygamber demediği üçüncü köprü hadisesinden şu sıra kentsel dönüşüm etiketi altında işlenen sosyoloji cinayetine dek İstanbul’un mevcut dertlerini enine boyuna masaya yatırıyor.
Elbette, TOKİ’nin ‘insan odaksız’ garabetlerine ses çıkarmayıp Kars’taki İnsanlık Anıtı’nı ‘ucube’ ilan eden ve heykeli yıktıran bir başbakandan mimari anlamda vizyon sahibi bir deha beklemek safdillik olur. Peki, TOKİ’nin bugün ‘toplu konut’ adı altında inşa ettiği ‘ucube’ler 20 yıl sonra İnsanlık Anıtı’yla aynı kaderi paylaşmayacak mı sanıyorsunuz? O zaman hep beraber haykırmaya devam: "Emek bizim, İstanbul bizim!" Ayazma ve Sulukule’den çıkarılan insanlar çareyi örgütlenmekte buluyor. Birlikten kuvvet doğuyor. Film, İstanbul’da ikamet edenler için, yarının nasıl bir kaosa gebe olduğunu maalesef ayan beyan ortaya koyuyor!
arkapencere / 04 - 10 Mayıs 2012
Sosyal Medyada Paylaş :

Yorum Gönder

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2014. Film İzle Full Hd İzle - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger